fbpx

Vitis Wine Merchants, nieuwe wijn parels uit Rioja!

Onlangs heb ik het genoegen mogen hebben om de wijnen Alcaudón en Clipeo te proeven van de Vitis Wine Merchants. Dit wijnhuis is gesitueerd in het idyllische wijngebied Rioja, bekend en berucht voor de wijnen die hier geproduceerd worden. 

Rioja is een wijngebied wat veel mensen nog kennen als een gebied waar hele zware, stoere en gespierde wijnen vandaan komen en dat is in sommige gevallen nog steeds zo. Echter, wat we nu zien is dat het spectrum wat verschuift naar het maken van elegantere wijnen van hoger gelegen, vergeten wijngaarden. Dit is een ontwikkeling die ik alleen maar kan toejuichen omdat de smaken van de wijnen uit Rioja veranderen. Ze moeten ook wel in verband met de klimaatveranderingen. Ook dit gebied warmt enorm op. Daarnaast wordt er ook minder gebruik gemaakt van andere hout opvoedingen, waardoor de wijnen uit Rioja verteerbaarder worden en meer doordrinkbaarheid krijgen. 

De Alcaudón wijnen, die verschijnen in drie uitvoeringen, kenmerken zich door een ferme tannine structuur, zeker de Crianza wijnen. Voor de Crianza Cuvee wordt gebruik gemaakt van enkel Tempranillo druiven. Dit zorgt voor veel kracht, maar het neemt niet de overhand in de wijn, de balans is uitstekend. Voor de Crianza wordt naast Tempranillo ook gebruik gemaakt van Garnacha en Mazuelo. Dit is een klassieke combinatie die zorgt voor speelsheid. Beide Crianza’s worden voor minimaal 12 maanden op eiken vaten gerijpt. De Crianza cuvee op kleine vaatjes en de Crianza op Amerikaans eiken. Crianza is ook de aanduiding van het rijpen, in Rioja is dit altijd minimaal 12 maanden. 

Clipeo is super interessant om gastronomisch in te zetten en dan met name de Maturana Blanca. Dit is een inheems en vergeten druivenras die door het wijnhuis een nieuw leven is ingeblazen. Alles wordt biologisch verwerkt en dat merk je, het is spat zuiver. Qua smaak heeft het bijna iets ziltigs, rijpe ronde zuren en een lange afdronk. De combinatie met ceviches of zeevruchten is uitmuntend. De witte Tempranillo is wat robuuster en heeft iets minder frisheid, bij gevogelte een uitstekende begeleider. De uitschieter voor rood is de Garnacha. Wat een power bezit deze wijn. Het is frivool, niet zo zwaar als de Alcaudón wijn maar wel met enorme vulling en fruitsmaken. Ook dit is een wijn waar menig sommelier graag een beroep op doet. 

Al met al ben ik erg te spreken over dit nieuwe wijnhuis die rechtstreeks levert aan de WINEGUYS. Als u het nog niet geproefd heeft is dit zeker aan te raden, de klasse druipt er van af. 

Met vineuze groet,
Jasper Verhagen
Sommelier restaurant Amarone DipWSET
jul 15, 2021
0
    0
    Winkelmand
    Winkelmand legen
      Calculate Shipping